Regeringsförhandlingar och val av talman hösten –22

Kommer väljarna få full insyn i parternas bud? Det hörs redan på frågans formulering att det inte är möjligt, kanske inte ens tänkbart. För att släppa igenom en blå regering utan egna ministerposter har SD enligt media ställt upp en kravlista. Marcus Oscarsson, politikjournalist, har en detaljerad meny av frågor.

Vad ingen, såvitt känt har kommenterat ingående är SD:s krav om posten som talman som en del i utbyte mot ministerposter. Det kan förutsättas att Björn Söder är i åtanke. Nuvarande talman har fortsatt stöd hos högerpartierna att döma av ett balanserat uttalande av Michael Odelberg i SVT 2022-09-19 som är grå eminens och maktperson i Moderaterna. Vad som inte kommer upp för bedömning är Björn Söders personliga egenskaper. Andreas Norléns genidrag med kaffe och kaka på bordet rönte berättigat intresse i media under maraton inför tidigare regeringsförhandlingar. Egenheterna var hanterbara och inte möjliga att häckla. Vem vill uppfattas som tondöv? Om vi nu för ett ögonblick försöker tänka oss Björn Söder i rollen som talman. är det ens möjligt efter hans framträdanden i media? Ser vi honom för vårt inre iförd folkdräkt med hatt och knätofs? Böjer vi oss bakåt av tanken på hans salivsprutande diktion? Uppfattar vi överhuvudtaget vad han säger eller väntar vi på nästa rasistiska plump i protokollet? Kort sagt, förväntningarna på vad som kommer ut från Björns Söder förstör vad han har att leverera. Orättvist, ja visst. Ändå är det så att valet av talman medför risker både för SD och Riksdagens anseende. Jag skulle vilja se den politiker eller journalist som vågar häckla Björn Söders offentliga person med hull och hår. Eller finns någon skicklig parodiker som just nu jobbar på saken?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *