Engagemanget i Västerbotten mot vindkraft

Norran publicerade häromdagen en insändare, en av många sedan många år i ämnet vindkraft. Författaren heter Torbjörn Eriksson, Holmön. Läs insändaren i sin helhet. Källa: Norran 2022-08-11

Stoppa vindkraftsexploateringen 

Insändarskribenten tycker att vindkraften är en opålitligt energikälla.

Det pågår en brutal vindkraftsexploatering i vårt avlånga land. Från Överkalix och Pajala i norr och till sydkusten i söder kämpar folk mot förödelsen av närmiljön.

Det kommer rapporter om att folk mår dåligt och blir sjuka av sorgen att förlora sina kära omgivningar. Det handlar också om raserade fastighetsvärden och om rovfågelbestånd som hotas. Det handlar om förstört friluftsliv och en hotad biologisk mångfald.

Hela konceptet vindkraft måste starkt ifrågasättas, inte bara på grund av ovanstående uppräknade skadeverkningar utan även för vindkraftens karaktär av intermittens, det vill säga dess opålitlighet som energikälla.

Den levererar bara när det blåser lagom. Sverige behöver stabil baskraft som levererar året om, dygnet runt oavsett väderläge.

Författare av insändaren i NORRAN: Torbjörn Eriksson, Holmön

Lästips: Ny KTH-studie: Vindkraft sänker fastighetsvärden

Insändarskribenten är kortfattad, rubriken fångar intresset, texten är kärnfull. Han är en välkänd och respekterad person. Torbjörn Eriksson har varit engagerad under många år mot vindkraft och har lokala kontakter och även i stora delar av Sverige. Sina första erfarenheter fick han i en infekterad strid på Holmön. Insändaren har väckt mångas intresse att skriva kommentarer. Debatten har varit livaktig under några dagar med många kommentatorer som brukar producera sig med korta texter. Om man ska tala om debattdisciplin så är den inte särskilt hög. Deltagarna har sina käpphästar om vindkraft och energifrågor. Några har djupa kunskaper om energifrågor. Andra bidrar med stora kunskaper i miljöfrågor. Ett tema som Norran äntligen har behandlat är vindkraftens påverkan av fastighetsvärden, där en rapport från KTH visar nedslående resultat. Utvikningarna från ämnet kan vara halsbrytande, så till den milda grad att webbredaktören ingriper, vilket framgår av en sorts dödsskallemärkning med feta bokstäver i marginalen redigerad. Då vet läsaren att Norran inte vill eller vågar ta in hela kommentaren.

En kommentar till “Engagemanget i Västerbotten mot vindkraft”

  1. Det svenska etablissemanget har drabbats av tunnelseende. Den gröna omställningen är allt annat än grön. Det är miljöförstöring i stor skala. Michael Shellenberger beskriver det väl i denna video. https://www.youtube.com/watch?v=N-yALPEpV4w
    Det svenska elnätet är sammanbundet med Norge och kontinenten. Allteftersom planerbar elproduktion dras bort från systemet kommer situationen gå mot kaos. Jan Blomgren beskriver den kommande elkrisen. http://www.xn--skramiljn-v2a9r.nu/2022/08/14/engagemanget-i-vasterbotten-mot-vindkraft/#respond
    Vår obefogade rädsla för kärnkraft får katastrofala konsekvenser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *