Marit Paulsen (1939–2022) lämnar ett tomrum

Marits gärning sammanfattades i marknadsföringen av Talarforum, där hon i slutet av sitt liv var en av attraktionerna bland andra celebriteter som kunde hyras för offentliga framträdanden. Där nämns områdena miljö och livsmedel, bland annat i frågan om djurtransporter samt konflikten mellan livsmedelsbehovet i världen och den ekologiska odlingens lägre avkastning. Hennes envisa kritik av plågsamma djurtransporter till slakterier i Sverige och EU gjorde ett oerhört starkt intryck. Även transporter av levande djur till marknader på andra sidan Medelhavet. Mycket, det mesta av detta djurplågeri pågår fortfarande. Djurens Rätt fortsätter kampen.

Plågsamma djurtransporter måste föras högst på den politiska agendan, inte bara inom EU:s organ. Plågsamma djurtransporter förekommer dagligen i Sverige. Här måste lokala insatser göras med länsstyrelsen och polisen. Lika stort som man talar om att jobba mot våld mellan människor. Media, lokaltidningar redovisar inte fall av djurplågeri i samband med transporter. De kan skylla på att det är någon annan som ska rapportera, t ex blaskan i den kommun där transportbilen landar. Tystnadskulturen är utbredd. Den fortsatta kampen mot de plågsamma djurtransporterna blir kraftfull med en förgrundsgestalt med tyngd och respekt i alla sammanhang. Nu finns inte Marit längre på barrikaderna med sin kärlek till människor och djur.

Så här ser arvet ut i koncentrat efter Marit Paulsen i tolkning av Djurens Rätt:

  • Ett förbud mot export av levande djur till länder utanför EU.
  • En maxgräns på 8 timmars transporttid. Max fyra timmar för kaniner och fåglar.
  • Ett förbud mot att transportera ej avvanda och dräktiga djur (för de där 40 procent av dräktigheten har passerat).
  • Åtgärder för striktare efterlevnad av lagstiftningen. En fungerande kontroll är nödvändig och kännbara konsekvenser när överträdelser görs. Fler oannonserade kontroller behövs. 
  • Ett förbud mot transport av levande djur om den förväntade utomhustemperaturen överstiger 25 ̊C.

Djurtransporterna var ett av Marit Paulsens engagemang.

En kommentar till “Marit Paulsen (1939–2022) lämnar ett tomrum”

  1. Hon var en av de politiker som verkligen förtjänade respekt, för sin kunnighet och engagemang!
    /Miljörealisten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *