Tystnadens skepnader

Tystnad kan vara ljuvlig om det handlar om motsatsen till buller. Det lämnar jag därhän i denna genomgång. Tystnad hos dem som kan höra, tala och se om det handlar om uraktlåtenhet att reagera och handla är förfärlig. Hela tiden, oavbrutet finns orsaker att reagera och handla. Naturligtvis finns också orsaker att reagera genom tal och skrift. Men det som de flesta håller högst är handling, inte fagert tal. Handlingar kan ha den begränsningen att andra inte får vetskap om alla handlingar i det godas tjänst. Då kan en viktig mekanism gå förlorad, nämligen betydelsen av exemplets makt. Om någon skickar pengar till välgörenhet, ska det ske tyst eller med buller och bång? I alla fall är det bra om det berättas, gärna med hög röst, för så många som möjligt. 

Krigets fasor i Ukraina rapporteras dagligen i media. Men det stannar oftast hos läsaren eller TV-tittaren. När ringde eller mejlade du senast för att ventilera med bekanta? Är det så att tanken har föresvävat dig men att du avbrutit tanken, kanske med att underkänna dig själv? Att du inte har något att komma med. Allt är ju redan sagt, eller? Även om du inser att upprepning urholkar stenen så blir det inga samtal om krigets fasor och vad vi tillsammans borde försöka göra. Göra är det som behövs.

Tystnaden är fasansfull. Den härskar över oss. Det skulle vara hur lätt som helst att bryta tystnaden om tortyr av svenska medborgare som förvaras under vidriga förhållanden i fängelser. Exemplen kan mångfaldigas. Just idag förfäras vi över en krigshändelse, Rysslands kryssningsrobotar mot hamnar som behövs för export av spannmål. En dag efter avtal mellan Ukraina och Ryssland att freda export av spannmål. Visst tappar man målföret, men det är just det som inte får ske.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *