Matpriserna för dig

Ekonomisk teori har ett centralt begrepp – substitution – det vill säga utbytbarhet. Det har de senaste månaderna blivit ett praktiskt användbart hjälpmedel att överleva. Matpriserna har i år ökat så mycket, ca. 30 procent och kommer att öka än mer så att det kan utgöra ett hot mot liv och hälsa. Detta gäller i synnerhet för dem som har andra hot mot sin ekonomi med höjda räntekostnader, höjda drivmedelspriser, höjda elkostnader och alla andra levnadsomkostnader.

Substitution i livsmedelsbutiken innebär en stor möjlighet att mildra verkningarna av aggressiva prishöjningar. Många dagligvaror har butikskedjans eget varumärke, t.ex Garant i Hemköp. Butikens varumärke Garant finns på i stort sett för alla varuslag. Det fina är att då priset är betydligt lägre. Kvaliteten densamma eller högre. I Coop- butiker finns Coop-märkta produkter med lägre priser. Så, överväg att byta till butikkedjans märke!

Det andra sättet för substitution är att byta till ett annat varuslag som ger dig samma eller nästan samma behovstillfredsställelse. Jag ska själv idag byta från Cranberry drink (tranbär). En liter i purepac kostar idag 23 kr. Jag och min fru dricker en liter om dagen, minst. Lidl hade idag ett erbjudande om lingondircka 3 liter i bag-in-box för 33 kr. Besparingen i runda svängar 50 procent. Det blir över 4.000 kr på ett år. För smaken ska jag tillsätta några droppar citron för att förhoppningsvis bli tillfredsställd.

Om du själv tar tid på dig när du handlar kan du finna många byten som gör dig nöjd och med pengar över. Ta djupfryst fisk som exempel: Alaska pollock kostar mindre än hälften av torsk. Sej som är en laxfisk kostar kanske en tredjedel av odlad lax och regnbåge. Strömming hel är billig, filead är dyrare. Praktiskt taget varje vara har en möjlig konkurrent bland dina preferenser. Men det kräver att du ger bytet tid för övervägande och mod att slå till. Kanske också lite säljtalang för att göra familjemedlemmarna lika glada som du.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *