S-toppar vill bli rika på Norrlands exploatering

Storsatsningen på Norrland har fått en stor motgång när förre S-toppen Illja Batljans bolag SBB kraschar på börsen. 80 miljarder är borta enligt Aftonbladets Cervenka. SBB äger 2.700 fastigheter. SBB fick köpa fastigheten SARA kulturhus, ett prestigeprojekt med benäget bistånd av de lokala S-pamparna i Skellefteå. Tidningen skriver att ett stort antal småsparare, 220.000 har tappat värden. Nedgången i SBB- Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har varit 74 procent sedan årsskiftet.

Framgångssagan för invandraren från Jugoslavien har fått en knäck. Och det kan bli värre. I media har Batljans enkla härkomst och studieprestationer framhållits. Ålandsbankens blogg skriver: Ilija Batljan är en välutbildad entreprenör. Han är nationalekonom och filosofie doktor i socialt arbete med lång erfarenhet av att vara statlig tjänsteman och politiker. För drygt tre år sedan fick han sparken från Rikshem och satsade allt på att leva sin dröm och blev entreprenör. Det har snabbt gett resultat.

Satsningen på Norrland kommer att kräva fler offer. Kraschen för SBB visar att S-folket som uppträder som Guds hand måste göra sin hemläxa i ekonomi. Ålandsbanken är nog inte så glad idag över vad de skrivit på sin blogg. Ett riktigt magplask också för banken. Motgången delas av många S-toppar, inte minst i Skellefteå. En svag ägare av SARA kulturhus är ett veritabelt antiklimax.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *