Inför nationaldagen den 6 juni 2022

Omvärlden har aldrig varit så viktig som nu inför Sveriges nationaldag. Grannländerna i första varvet och i andra varvet och så vidare känns viktigare än någonsin. Märkligt att alla vänliga länder känns viktiga. Också de fientligt inställda. Förhoppningen är ju att fredliga förbindelser ska kunna skapas. Men inte som en from förhoppning. Det krävs enorma insatser för att skapa fredliga förbindelser med Ryssland, Belarus, Kina. Att hanka sig fram går ofta bra men med etiken som offer. Det gäller i hög grad för relationerna med Kina. Dessa synpunkter kan de som arbetar på hög nivå brottas med.

I vardagen för mannen på gatan – heter det hen på gatan numera? – är fredsfrågorna lika viktiga. Det som byggs upp underifrån är segt och uthålligt. För individer och grupper är maktbalansen ojämn gentemot t ex myndigheter. Ibland begår myndigheter miljöbrott som individen inte rår på, inte ens med pengar. Även här har individen ett val att göra beträffande åtgärder. Under åren har vi bevittnat tålamod med tillståndsgivande myndigheters miljötillstånd. Att slåss för sin rätt utlöser inte krig. Därför efterlyses betydligt tuffare motstånd än tillförne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *