Florister mot NATO?

Idag har vi fått en protestlista med 70 tecknare. ”Moment 2022 – Nej till kärnvapen! – Nej till Nato!” I ett upprop publicerat av Aftonbladet protesterar nu fler än 70 svenska tecknare mot Sveriges militära upprustning. Illustratören Karin Z Sunvisson ligger bakom initiativet.

En våg av protestlistor mot inträde i NATO och användande av kärnvapen kan vara på gång. Det gör intryck att se en celebritet som tar ställning, som till exempel tecknaren och filmmakaren Lars Åberg. Det gör starkt intryck på många. Samtidigt kan man förutse att – som många såg på #MeToo-kampanjen – ett maskineri av nya listor genereras där motivet kan vara att göra PR för sin egen person. Oj, hemska tanke!

Något liknande kan ske för att frammana nya listor mot NATO och kärnvapen. Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet. Men initiativen tas ofta av individer med celebritetsstatus som har lätt att dra till sig sympatisörer. Dessa meningsyttringar måste tas med samma allvar och respekt som alla andra och de med en annan inställning. Väl att märka är att slagkraften från dem som hörs mest kan skapa felaktiga intryck och beslut.

Opinionsundersökningar har större prognosvärde. En folkomröstning har störst prognosvärde i vår ofullkomligas värld. I befolkningen finns för närvarande en majoritet för ansökan till NATO om även Finland ansöker.

En kommentar till “Florister mot NATO?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *