Polsk riksdag, fortsatta leken i Sveriges riksdag fr.o.m den 24 november 2021

Här är vi inte varit tillräckligt snabba i reaktionen på turerna i Sveriges riksdag. Bloggare med historia som fack har redan upptäckt likheterna med begreppet polsk riksdag.

Det är lärorikt att gå tillbaka till sejmen i Polen på 1100-talet och framåt. Här framgår att adelssläkterna – och det fanns väldigt många – hade genom sin representant absolut veto.

Så illa är det inte i Sveriges riksdag, men det finns många möjligheter för partierna och enskilda ledamöter att obstruera. Här är turerna invecklade och svåra att förstå. Men intrycket blir lätt att nästan vem som helst kan konstra, intrigera, mygla, ljuga och framhäva sig själv eller sitt parti.

Talmannen har i SR under torsdagen uttryckt sin uppfattning om utnämningen av statsminister, ett intermezzo som varade 7,5 timmar, hade kunnat undvikas om partierna i riksdagen hade varit öppna med sina förbehåll. Det kan inte missförstås att talmannen särskilt tänkte på MP:s agerande. Redan under onsdagen riktade många journalister kritiska frågor till MP som gick ut på att MP dolde sina förbehåll. Det är också möjligt att S har brustit genom att inte fråga MP i förväg om förbehåll. C kom sent med sitt beslut om budget. Eller var det rentav så att S anade vad som skulle hända? Alla aktörer kan idag ses som likadana kålsupare, men vissa är mer kålsupare än andra, för att travestera Orwell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *