Att låta socialdemokratisk är högsta nivå

”Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra”

Så förklarar grisarna i George Orwells roman Djurfarmen varför vissa, nämligen de själva, skall ha privilegier trots att man tidigare sagt att alla skall vara jämlika. Boken handlar om djuren på en bondgård som avsätter bonden och tar makten själva. Göran Persson uttalade sig i TV i samband med regeringsförhandlingar 2021 om Magdalena Andersson som hade gjort djupt intryck enligt hans utsago. Magdalena ”lät socialdemokratisk”, enligt Persson, numera godsägare i Södermanland. Att kunna låta socialdemokratisk var på något sätt det högsta tillståndet. Eller varför inte det högsta ståndet i socialdemokratins korrupta värld. Persson såg mäkta belåten ut när uttrycket ”att låta socialdemokratisk” kom över hans läppar. Han visade inga tecken på att reflektera över att på detta sätt införa en ny mänsklig kvalitet för arbetarrörelsens toppar. Inte heller föll det honom in att betona handling och konsekvens framför tanke.

Perssons grötmyndighet kom också fram när han leende poserade framför kameran med ett av kongressombuden i Göteborg, en äldre dam som ville skaffa sig ett minne från händelsen att få stå tätt tryckt vid hans sida. Efter klicket med kameran klappdunkade Persson henne i axeln med ett överlägset hånflin. Ingen tvekan om vem av de två som var mer jämlik än andra.

PS
Uttrycket ”klappdunka” är vårt sätt att ta upp kampen om språkets nyanser. Det är att klappa med en samtidig rörelse som stöter bort en undersåte som tror sig vara jämlik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *