Den som sa’re va’re

Partiledardebatten i SVT i söndags chockade deltagarna när Jimmie Åkesson SD ansatte Per Bolund MP med frågan ”Vem är brun?” Åkesson fick upprepa frågan till Bolund som försökte ta sig ur greppet genom att inte svara direkt på frågan. Istället försökte han ta fram ett annat invektiv, inte alls lika kontroversiellt: ”Högerpopulist”. Ingen av kontrahenterna visade tecken att vilja backa. Uttrycket ”blåbrun” har kommit för att stanna. Det har ju även ”rödgröna” gjort sedan länge. Användarna försvarar sin användning med att ordet ”blåbrun” kom in i Språkrådets nyordlista 2014. Nu är debatten igång i alla media.

Hur kommer denna duell att påverka fortsättningen för valrörelsen? Kommer högerpartierna att ta fram argument för att visa på vänsterpartiernas koppling till kommunismen och folkmord sedan mer än 100 år? Kommer vänsterpartierna att ta fram argument för att visa på ett av högerpartiernas koppling till nazismen och folkmord? En bra gissning är att fortsatta attacker kommer att utföras fram och tillbaka mellan MP, V å ena sidan, SD, KD å andra sidan. De andra partierna lämnas obefläckade trots lika allvarlig kolonial historia.

SVT:s tillkortakommanden har visats i att intervjua förment objektiva personer. Kan verkligen Tommy Möller, professor i statsvetenskap ses som objektiv? Han gjorde allt för att förminska bruket av ”blåbrunt”, synbarligen för att stödja regeringspartierna S och MP. Och han hade ingenting till övers för dem som ansåg sig förorättade. Han sa något i stil med att ”blåbrunt” var bara ett enstaka ord i en lång diskussion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *