Institutionerna kan ställa ut Vilks verk

Nu kan inte institutionerna längre skylla på att Lars Vilks verk är processberoende. Det har varit undanflykten före Lars Viks tragiska död den 3 oktober 2021. Då kan också med fördel orden förklaras som förekommit i sveket att inte bejaka en av de viktigaste konstnärerna i vår tid.

Kultursidorna i media har sedan bilkraschen översvämmats av texter och annat material om Lars Vilks. Risktagande hade varit önskvärt under den tid som konstnären levde. För intressen i konstvärlden finns outsinliga möjligheter att arbeta med att gottgöra svek med med hjälp av aktivism utan våld och förstockelse. Här går en skiljelinje mellan aktivism och konstteori. Konstteori har visat sig ha stora begränsningar. På sociala media har vidriga uttalanden svämmat över. Hur kan det bemötas – om det ska bemötas? Ett självklart sätt är att visa verken av Lars Vilks. Det brådskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *