Regeringen har misslyckats med djurskyddet

Aftonbladet, Robert Aschberg har en serie ”200 sekunder” som effektivt visat på djurplågeri.

Återigen ropar media, konsumenter och f.d anställda i slakterier på strängare straff. Näringsministern Ibrahim Baylan vill i höst föreslå riksdagen ett maxstraff på fyra år för ”grovt djurplågeri”.

Straffen kan göras längre både för grovt djurplågeri och alla former av djurplågeri. Djurplågeri skapar farliga förebilder som paradoxalt nog kan leda till mer djurplågeri. Vi hoppas att de nya reglerna införs så snart som möjligt. För att förebygga djurplågeri bör även andra åtgärder undersökas. Det råder en tystnadskultur om djurhållning som bör bekämpas och lösas upp. Grannar till notoriska djurplågare har en benägenhet att hålla tyst. Både inom sin egen familj, med sina grannar och kontakter i samhället överhuvudtaget. Ämnet djurplågeri är oerhört känsligt, ofta med rädslan att själv råka illa ut genom spridning av info om missförhållanden. När det gäller människor har vi inte ett angiverisystem, något som skulle riskera att skapa ett angiverisamhälle som i gamla Östtyskland, men när det gäller vissa former av kriminalitet måste möjligheter skapas för att vittna anonymt. Djurplågeri är en form av kriminalitet som måste bekämpas med större befogenheter för polisen och med anonymitetsskydd för vittnen. Även andra åtgärder måste sättas in till skydd för djuren. Information och utbildning kan undanröja brister i kunskaper, särskilt för stadsbor som kan ha mindre kontakt med djurhållning än landsbygdsbor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *