Partiledarrollen i S

Socialdemokraternas kommande val av partiledare ser ut att bli en anpassning till strömningar som mycket länge funnits på det politiska fältet. Att S kommer att utse en kvinna tycks vara förutsägbart strax efter Stefan Lövens besked om att han kommer att avgå hösten 2021. För ett parti som varit statsbärande och som hoppas kunna återta den rollen är det viktigt att vara mainstream. Samtidigt finns en strävan att ge föreställningen om att nya reformer ska kunna genomföras för folkflertalet, för att nu knyta an till arbetarrörelsens tidiga historia.

Hur detta ska kunna genomföras är tillsvidare en gåta. Visserligen rör vi oss med föreställningar när det gäller politiska löften, men dessa måste ändå bära sannolikhetens prägel. Idag får vi nog konstatera att där är det helt blankt beträffande trovärdiga löften från S. De andra partierna kommer inte att vara passiva utan kommer i ett interregnum försöka göra utspel redan nu och fram till valet 2022.

Med andra ord så lever S farligt inför valet 2022. Det kommer inte att räcka med att utse en partiledare som är kvinna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *