Att inte glömma grundläggande behov – 5. Försvaret

Sedan 1946 arrangerar centralförbundet Folk och Försvar en rikskonferens i fjällmiljö. I början av januari 2021 genomfördes evenemanget digitalt pga. Corona-pandemin. Folk och Försvar är en politiskt obunden sammanslutning som verkar för att främja debatt om Sveriges säkerhetspolitik och försvar, läs mer. Med det nyvaknade intresset för försvaret och försvarsbudgeten är alla utåt synliga evenemang och diskussioner av intresse. Stormakter har helt andra resurser till förfogande för att upprätthålla försvarsviljan och allmänhetens bild av landets försvar. Stora militärparader och överflygningar tillhör de mest dramatiska iscensättningarna av ett lands potential. Vad försvarsresurserna är i verkligheten är en annan sak.

Den svenska allmänheten får sägas vara svältfödd på militära demonstrationer. Återinförande av värnplikt har skapat uppmärksamhet på bredden. Intermittent uppmärksamhet kring militärt flyg och exportsatsningar underhåller intresset även om de flesta exportförsöken bara blir en vindpust. Till sist finns bara profilerade politiker och militärer. Tyvärr med ganska ynkliga framträdanden i TV. Hittills i år har vi hört intervju med ÖB Micael Bydén som ger ett mycket tryggt intryck. Men när han inte vet vad en officer har för ingångslön då rubbas tilltron för ett ögonblick. Försvarsminister Peter Hultqvist brukar dyka upp allt som oftast, gärna med någon proffsig term som: ”Sverige behöver subarktisk förmåga”. Senast fick han schavottera inför TV-tittarna när han skulle förklara sina finlandsresor i julas, trots rådande rekommendation av sin egen regering att vara restriktiv. På sjungande dalmål – lätt irriterad– ville han inpränta att han som försvarsminister aldrig talar om när och hur han reser, varken privat eller i tjänsten.

Under många år lär vi få nöja oss med krusningar på ytan när det gäller försvarsdebatten. Faktum är att problemen med cybersäkerhet tagit ett allt större utrymme. Här finns ett skriande behov av folkbildning här och nu om cybersäkerhet som har tagit plats som ett grundläggande behov.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *