Förväntningar på att vaccindoserna ska levereras

Än så långe har aktörerna i regering och FHM talat om hur tillverkarna av vaccin klarat utveckling och godkännande på så kort tid. Formellt godkännande i EU väntas ske måndag, veckan före jul. Sedan några veckor har man också börjat tala om möjligt antal doser till Sverige. För region Stockholm har ca 10.000 doser nämnts för leverans innan årsskiftet. Också för andra regioner, t.ex Västerbotten har 4.000 doser nämnts i SVT Västerbotten. När reportern börjar fråga om vem som ska få tillgång blir det svävande svar. Äldreboenden i städer? Troligen inte landsbygd, sägs det. Så fort som förhoppningarna börjar spira grusas hoppet av knapphetens obönhörliga logik.

Det här stämningarna riskerar att bli långvariga och plågsamma. I Sverige och på alla marknader i världen kommer svikna förhoppningar att ytterligare stärka Big Pharma. Tillverkarna av vaccin kommer att ytterligare stärka sin makt och förhandlingsposition. Regeringarna och hälsomyndigheterna har bara en strategi, att gå vidare på den inslagna vägen genom att ställa ut dåligt grundade löften. Dessa löften kommer att fungera som knark. Ständigt nya löften och ständigt svikna löften. De länder som betalar de högsta priserna kommer att prioriteras under den närmaste tiden, långt in på 2021. Även om det finns flera tillverkare kommer priserna att stiga. Tillverkarna kan ingå hemliga prisöverenskommelser, priskarteller.

Den svenska regeringen och FHM riskerar att tappa ytterligare i förtroende och tvingas betala överpriser som ändå inte löser problemet med reglerad knapp tillgång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *