Inte bara Trump kan bli smittad

Media tvekar om hur dramatiskt Trumps coronasmitta ska rapporteras. I SVT hette det ”mycket stora konsekvenser”. I juli har vi hört om Bolsanaro, presidenten i Brasilien som blivit smittad och snart skulle vara tillbaka. Likaså har vi hört om Storbritanniens premiärminister Johnson som drabbades av Corona. I USA försöker man minska dramatiken genom att rapportera att det rör sig om milda symptom för Trump och hans fru. 4 1/2 månader återstår till valet av president i USA. Kommer konkurrenten Biden att drabbas?

Vad som med säkerhet kan sägas är att fler statschefer eller regeringschefer världen runt kommer att drabbas av Corona. Men vi vet inte när det sker och om tidslinjen för fall av smitta kan få betydelse för t ex krigsrisk eller konflikt. Hur ser riskbilden ut för ledarskiktet närmast statsledningen?

Vi kan förmoda att mått och steg vidtas i många länder för att hantera risk. Men det kan vi inte vara säkra på. Kanske är hanteringen av risk för att ledare smittas överlägsen i stora företag världen runt. Och det är också oerhört viktigt. Beroende på svårighetsgraden för corona kan det inträffa att ett antal världsledare är sjuka samtidigt under några dagar eller veckor. Allt detta är något som försvarsledningen i Sverige bör ta hänsyn till, när man redan är tyngd av försvarsplanering i vår del av världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *