Riksarkivet i Arninge, Täby

Nu har Riksarkivet i Arvinge öppnat i nya lokaler med en forskarsal där forskarmöda kommer att alstras under många decennier, kanske sekel framöver. Att sitta i stora forskarsalen med vartannat bord besatt under rådande Corona-restriktioner skapar en känsla av historiens vingslag. Där har jag jag testat möjligheterna att beställa säkerhetsklassat material, uppgifter ur SÄPO:s arkiv om tvenne kulturpersonligheter som fångat mitt intresse. När det gäller skyddet för en enskilds förhållanden är sekretessen 70 år. Det medförde för mig att skörden blev mycket mager, endast 16 sidor. Möjlighet finns att överklaga för att få tillgång till mer, men i praktiken är det mycket sällsynt att Riksarkivets ansvarige, på delegation av Kammarrätten tillstyrker.

Men redan ett magert material kan väcka nyfikenhet. Ett magert material skärper alla sinnen att krama ut mer än vad materialet i förstone syns innehålla. Trots vetskapen om sekretesslagens alla vindlingar, kanske tack vare det upplevda och provocerande motståndet får man upp lusten att gräva vidare. Inte bara avreagera sig genom att skriva och beskärma sig på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *