Jämför gängkriminaliet med corona för daglig rapportering i TV

Sedan mer än ett halvår har medborgarna fått dagliga rapporter om corona. Ett stort ansvar har vilat på Folkhälsomyndigheten ofta förtstärkt med andra epidemiologer och forskare. Detta ständigt pågående arbete och rapportering under coronapandemin har vi vant oss vid. Ett stort behov av information har etablerats för allmänhet, sjukvården och äldrevården i hela landet.

Ett liknande ständigt pågående arbete med rapportering i media, främst TV skulle kunna införas för att kraftigt höja handlingskraft och beredskap mot kriminalitet. Genom att bara rapportera samma dag som illdåden har inträffat invaggas medborgarna i tron att därefter, kanske under några dagar är det lugnt igen. Så är det inte ute. De kriminella är aktiva hela tiden, även om media inte rapporterar. När klanledare eller gängledare själva blir mördade, då uppstår ett vakuum som andra krigar om för att fylla ut. Det har SVT lärt oss idag.

Tänk dig att rapportering sker varje dag i TV! Det kommer inte att vara nyhetstorka en enda dag. De gängkriminella kommer att vara aktiva, varje dag dygnet runt. Rapporteringen kommer att öka beredskapen och vaksamheten. En viktig sak blir hur Polisen kan upplysa hur medborgare ska kunna anmäla misstänkta individer och brott, anonymt om så önskas. Däremot är inte frågan löst om hur medborgarna ska kunna vittna anonymt i domstol. Det kanske kommer. Den frågan blir intressant att ventilera i de dagliga rapporterna i TV och andra media. TV är det viktigaste mediet. Det skapar samhörighetskänsla mot gängkriminaliteten. Sociala media måste också användas för att nå ut till de yngre och till alla som befinner sig på jobbet vid sändning av programmet. Efter några dagar har alla lärt sig att rapportering finns varje dag i TV.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *