Känslolösa rapporter om ladugårdsbrand i Arvika

Natten till torsdag stod ladugården i Sälboda, Arvika i brand. Uppgifterna varierade om antalet kor. Någon sade 250 andra sade 150. Kommentarer från ägaren och kollegan i det samägda mjölkbolaget var torra, utan känslor och dramatik. Deras reaktioner handlade mest om branden som sådan och om kornas benägenhet att vilja går tillbaka in i ladugården, trots branden som rasade. Det uppgavs att 50 kor räddades.

SR P4 har gjort fyra reportage med knastertorra frågor och lika knastertorra kommentarer. På trygg och behaglig värmländsk dialekt kan även ett brinnande helvete låta nästan som en sorglös värmlandslåt. Hur är det möjligt? Hur kommer det sig att intervjuade personer ävensom reportrarna avskärmas och låter sig avskärmas från lidande och död?

I en av intervjuerna kändes det som att en reporter skulle närma sig brända kadaver och stanna upp med tankar inför smärtan och döden. Men icke. Det fanns annat att tala om.

Sälboda Gård har anor från 1500-talet och drivs nu i moderna former.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *