Fortar sig tiden eller saktar sig tiden?

I corona-tider får vi uppleva både acceleration och retardation. Med skyddsåtgärder mot pandemins spridning har många arbetstagare förlorat sina jobb eller övergått till arbete hemifrån. Produktion av varor och tjänster har dragits ned. Vardagstempot har blivit ett annat för många. För många har också tristess uppstått. Man ”klättrar på väggarna”. De som tappat inkomsten jagar möjligheter att kompensera. För första gången har jag blivit bearbetad av en avdelning i ett stort sjukhus för att göra en undersökning som inte verkar vara alldeles nödvändig. Jag läser om företag i Västerbotten som lägger ned, utan pengar och utan kunder, samtidigt som rena rama Klondike råder i Skellefteå med etablering av jätten Northvolt. Detta drar med sig vad som i ekonomisk teori kalas multiplikatoreffekter. Det byggs som aldrig förr för att skaffa fram bostäder till blivande anställda i Northvolt och de leverantörsföretag som växer fram. På kort och mellanlång sikt expanderar Skellefteå där en stor del av samhällsservice och kommersiell service har havererat eller kommer att haverera om inte staten genom Tillväxtverket sätter fart på ekonomiskt stöd. Men det kanske ordnar sig i en kommun med socialdemokratiskt styre. Skellefteå Kraft har bildat ett bolag för att, som det sägs, ”accelerera teknisk utveckling”. I storstaden Stockholm är det inte lika lätt att överblicka tendenserna. Det händer för mycket för att bara lägga örat mot marken för att känna och förstå. Men ett tokroligt exempel kan lända till eftertanke. Hösten 2019 invigdes Accelerator som är en konsthall vid Stockholms universitet.

Nu är det så att garanten, finansmannen Robert Weil, kan klara stora svängningar både finansiellt och publikmässigt. Konsthallen har varit stängd sedan Coronas början och man hoppas kunna öppna igen i september. Namnet Accelerator var givet från början. Platsen där konsthallen byggdes utgjorde tidigare ett underjordiskt laboratorium för forskning inom acceleratorfysik. En vepa med namnet Accelerator pryder hela husfasaden. I tankarna har jag ett lika stort tygskynke som säger Stängt. Men så roligt får vi inte ha. Retardation pågår, vilket inte behöver vara en nackdel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *