Politisering av Palmemordet

Utpekandet av Stig Engström som huvudmisstänkt till mordet av Olof Palme har inte fört rättsprocessen vidare men kan leda till ytterligare politisering av Palmemordet. Spekulationer om konspiration mot Palme har fått en kraftig knuff och det kommer att gynna socialdemokratin som kämpar för sin maktställning. Att en rättsprocess politiseras är inte något unikt. Utomrättsliga processer fördes på tal i en SVT-intervju häromdagen av professorn i processrätt, Uppsala universitet, Eric Bylander. Han påpekade att om inte konklusiva bevis framställs får man räkna med en fortsättning på andra vägar. Vi har idag förstått att det inte finns bevis som hade kunnat leda till en fällande dom av den utpekade gärningsmannen.

En utomrättslig väg är den politiska vägen. Dagens presentation av åklagaren har förberetts redan i februari vilket skapade mycket höga förväntningar om konklusiva bevis. Före framträdandet i presskonferens hade åklagaren, enligt uppgift i media från Daniel Suhonen (S) gett förhandsinformation till utvalda nyckelpersoner. Man kan se det som ett test, en provballong på den presentation som åklagaren skulle leverera idag. De utvalda personerna fick tidigt möjlighet att läcka till media och viktiga personer efter eget val. En hisnande tanke är att de utvalda personerna har haft möjlighet att visa sina reaktioner till åklagaren. Det kanske forskarna hos Eric Bylander, Juridicim i Uppsala kan utreda.

Här läggs inga värderingar på det faktum att utomrättsliga processer uppstår. Klart är att det kommer att bli spännande att följa den politisering av Palmemordet som väntas ta ny fart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *