Var läckan om Palmes mördare avsiktlig?

En sidofråga, men av stort intresse är nyhetsläckan om Palmemordet. Mordet ägde rum klockan 23:21 fredagen den 28 februari 1986, då Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm.

Genom att släppa informationen före officiellt tillkännagivande om det slutliga resultatet i Palmeutredningen har mycket av dramatiken försvunnit. Beslutet gavs offentlighet den 18 februari i år, att åklagaren Krister Petersson skulle komma att rapportera Palmeutredningens lösning av mordet den 10 juni kl 09.30 i SVT.

Med återkommande intervjuer i media har spekulationer och gissningar florerat in i det sista. Ett par dagar i förväg meddelades i media att familj, regering och nyckelpersoner blivit informerade i förhand. Det kunde en partikoryfé, Daniel Suhonen, läcka till media redan igår den 8 juni, eventuellt tidigare till partikamrater och andra. Att läcka, att vara tidigt ute eller rentav uppfattas som först, bär ett betydande förtroende- och maktkapital. För partiet S kommer till synes allt att göras för att tillgodogöra sig effekter av den historiska nyheten för opinionen som framgår i aktuella och kommande opinionsmätningar. Coronakrisen är fortfarande det allt överskuggande men lösningen av Palmemordet måste ges allt utrymme som är möjligt för den nationella sammanhållningen i de breda lagren. Fortsatta undersökningar och spekulationer om orsaker och  medansvar till Palmemordet kommer vi att få leva med på obestämd framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *