Dafgårds köttfria köttbullar med 38 ingredienser

Nu har Dafgårds varit smarta igen. Förra gången var 2013 när man la hästkött i flera färdiglagade rätter där det skulle vara något annat. Bedrägeriet upptäcktes och Dafgårds fick krypa till korset. Nu vill Dafgårds rida på vegan-vågen, inte som första företag på marknaden utan långt efter andra livsmedelsföretag. Produkten med sin förpackning lockar med stjärnkocken Leif Mannerström som lånar sig till det mesta.

Får man ge vilka namn som helst på mat?

Listan på ingredienser upptar 38 ämnen. Många är helt okända för vanliga konsumenter, t ex guarkärnmjöl, emulgeringsmedel, ärtstärkelse, jästextrakt, bambufiber och ytterligare ett 30-tal som sällan eller aldrig förekommer i ett vanligt hushåll. Det är lovvärt att Dafgårds styr om till veganskt efter hästköttskandalen. Troligen gör man det för att tjäna mer pengar i förhoppningen att ingen märker vad man får på tallriken. Med en sådan här vegansk skvader korrumperas den efterlängtade ökningen av veganska produkter. Konstiga ingredienser förknippas med animaliska blandprodukter som är på väg ut. Köttfria köttbullar innehåller en massa ingredienser som har dubbla funktioner som näringsmedel och som kosmetika.

Ingredienser till Dafgårds köttfria köttbullar:

Potatis, vatten, VETE- och SOJAPROTEIN(vatten, textruerat VETE-och SOJAPROTEIN, VETEGLUTEN, VETESTÄRKELSE, SOJABÖNSMJÖL), havrebas(vatten, FULLKORNSHAVRE, rapsolja, stabiliseringsmedel (modifierad stärkelse, guarkärnmjöl, E331), emulgeringsmedel E472e), ärter, rapsolja, lök, VETEMJÖL, salt, SOJASÅS, äpple, emulgeringsmedel E461, tomatpuré, svampkoncentrat, kryddor(bl.a. SELLERI, vitlök), ärtstärkelse, jästextrakt, svartvinbärspuré, naturlig arom, socker, färgämne(sockerkulör), malt av KORN, bambufiber, kryddextrakt.

Fritt fram för ordmissbruk?

För att råda bot på ordmissbruket ber vi Livsmedelsverket tillsätta en språkpolis. Tidningen Vegomagasinet har tagit ordmissbruket vidare och visat tillagning av Fiskfri fiskgratäng, på Facebook. Den legendariska krögaren Bengt Wedholm yttrade på sin tid att ”fiskgratäng är bara till för kärringar”. Hur skulle Wedholm benämna Fiskfri fiskgratäng? Bengt slapp fundera ut något dräpande svar.

3 reaktioner till “Dafgårds köttfria köttbullar med 38 ingredienser”

  1. Köttbulle är en köttbulle med kött. En vegetarisk Köttbulle är en köttbulle utan Kött. Där tror jag att vi är överens? Men en Köttfri köttbulle kan väl inte definieras som en köttbulle? Skulle väl snarare definieras som en vegetarisk bulle. Eller???? (Kött är kött och vegetabilier är vegetabilier. Sant eller falskt?)

    1. Delar din uppfattning. Företaget ifråga tycks försöka göra sin egen reklam. Säljarna hos Dafgårds tycker förmodligen att de hittat smarta formuleringar. Sådant ofog, som ibland tappar kontakt med sanning och gott omdöme, vill vi helst vara utan. Intresset för produkten blir troligen lågt hos tänkande konsumenter.
      ”Strunt är strunt och snus är snus om ock i gyllne dosor. Rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor. ” Så diktade Gustaf Fröding.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *