Vad med ödesfrågor genom göteborgsforskares glasögon?

Medborgarpanelen drivs av Göteborgs universitet. Häromdagen kom ett mail med ett frågebatteri som innehöll frågor relaterade till Corona-krisen… Vi har på denna blogg kritiserat SOM-undersökningen som också drivs av forskare vid Göteborgs universitet. Kritiken har främst gällt frågeformulering men också tolkning av svaren gällande olika energialternativ, främst vindkraft. Vi har menat att SOM-undersökningen har tolkats för att gynna en av beställarna, nämligen Energimyndigheten. Problemet kvartår och debatten fortsätter. Sedan 2006 har ödesfrågan energi blivit en del av klimatfrågan som varit helt dominant sedan dess. Massiv övergång till växtbaserad mat har integrerats med klimatfrågan.

Corona-krisen har som det ser ut sedan början av 2020 ändrat på Allt med global räckvidd. Det är glädjande att göteborgsforskarna jobbar på med sina opinionsundersökningar, utan att störas av existentiella frågor på blodigt allvar. Att undersökningar skulle bli ett undantag till alla verksamheter som stängts ned isamhället gläder en gammal kalenderbitare. Den här gången hade en nyhet införts i frågeformuläret med mailadress till undersökningsledaren professor Bengt Johansson. Syftet var att möjliggöra frågor. Hårt luttrad av Corona-krisen som ett globalt problem fann jag då naturligt att fråga om man gjort någon samordning med andra länder. Efter ett par dagar fick jag svaret:

Hej Urban,

Vi har kontakt med flera forskargrupper. Men vi har ingen formell samordning. Det här projektet startade långt före pandemin och de flesta frågorna har ställts långt innan coronaviruset spreds. Men vi för diskussioner om samarbete.

Med vänliga hälsningar
Bengt

Svaret kan tyda på att jag inte förklarat syftet med min fråga. Tanken var naturligtvis att efterlysa jämförelser mellan Sverige och andra länder, t ex Italien, Tyskland, Skandinavien etc. Det är inte för sent, men det brådskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *