Dag 72 med Corona

Ur svenskt perspektiv har alla reaktioner uppifrån artikulerats genom media. WHO har deklarerat att vi har en pandemi. Regeringen med berörda departement och ansvariga myndigheter har äntligen trätt fram i TV och massmedia för att visa på risknivån – Mycket hög risk för smitta. Världens mäktigaste ledare har trätt fram bl a Kinas Xi Jinping, försedd med munskydd, som på TV-skärm vinkade till Wuhans drabbade befolkning, USA:s Donald Trump har talat från det Ovala rummet, en arena som är förbehållen viktiga händelser i amerikansk politik. Tysklands Angela Merkel har talat med prognosen 60–70 procent som kommer att bli smittade. Andra myndighetspersoner tycks förutse att alla kommer att bli drabbade av Corona-smitta som ska mötas med att minska takten på dem som blir sjuka.

Med dessa uttalanden – uppifrån – världen över bestäms det svenska perspektivet på Corona-pandemin. Vi kan därför tänka oss att på detta stadium i Sverige med ca 500 smittade, en avliden så är en stor del av befolkningen utrustade med en likartad uppfattning och förståelse. I takt med ökningen av antalet drabbade kommer sannolikt upplevelserna att variera högst påtagligt runt om i landet, även om myndigheterna och media går ut med någorlunda enhetlig information.

En icke oansenlig del av befolkningen lever förmodligen med förhoppningen att Corona-smittan ska kunna stoppas, utplånas. Så kan man inte tolka informationen uppifrån. Mer och mer tycks den övergripande idén vara att i stort sett alla människor, unga och gamla kommer att smittas. Vad som kan göras tycks vara att försöka förskjuta incident för att vårdresurser och produktionsresurser ska klara den kraftigt ökade belastningen.

Mellan rapporterna om smittspridning kommer rapporterna om kraftiga effekter på världens börser. Samsyn saknas. Trump skyller smittan på Europa. Kommer reaktionerna på börsen att bli DOUBLE DIGIT?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *