Lurendrejeri med Baltic-gruppen i Umeå

Umeå Baltic-gruppen har fått bygglov för en renovering av gamla Varmbadhuset i central Umeå.2009 lämnade Västerbottens Museum ett yttrande till Umeå kommun om att rivning inte ska beviljas. Kritik framfördes även av en ledamot (v) i byggnadsnämnden, läs här.

Med VK som viktig resurs kunde Baltic-gruppen visa upp en video med en byggnadsantikvarie som anlitas från White arkitekter. Baltic-gruppen kunde krossa motståndet och informerade i september 2016 genom VK om sina planer.

Så här skriver Balltic-gruppen i pressmeddelande:

altKänt Umeåhus ska rustas upp

Umeå Baltic-gruppen har fått bygglov för en omfattande renovering av det gamla Varmbadhuset i centrala Umeå. Villans första ägare var Albin Ahlstrand, borgmästare i Umeå under perioden 1892-1914.

Trähuset vilar, på grund av markens lutning, på en hög sockelvåning av tegel. I denna lät borgmästaren inreda stadens första varmbadhus efter branden 1888. Huset användes som badhus fram till 1930, då staden lät bygga ett allmänt bad med simbassäng Öst på stan.

– Vi tänker återställa Varmbadhusets exteriör till det utseende huset hade som nybyggt, säger Jonas Olsson, VD på Baltic-gruppen i ett pressmeddelande.
Dessutom vill vi riva bort den tillbyggda länken mellan Varmbadhuset och Borgmästarvillan och återställa de båda byggnadernas gavlar. Då återfår husen sin status som friliggande unika byggnader längs Strandgatan.

Bakom restaureringsarbetet står White arkitekter och byggnadsantikvarie Lena Tengnér. De har lagt ned ett omfattande arbete på att utreda hur den idag rätt förvanskade byggnaden såg ut som ny. Bland annat ska färgsättningen vara ljus, som när huset var nybyggt.

Enligt pressmeddelandet ska huset inrymma moderna kontorslokaler som uppfyller dagens krav på tillgänglighet och brandsäkerhet. Med anledning av det kommer byggnaden att förnyas ovan sockelvåningen i tegel. Delar av den gamla exteriören ska att tillvaratas och återmonteras för att bibehålla byggnadens DNA, skriver Baltic-gruppen. En ny tillgänglig entré ska även tillskapas från gården.

Så här är det i verkligheten:

Formellt har Baltic-gruppen fått bygglov för renovering. Men vad är det i verkligheten? Jo, byggbolaget får bygga en kontorsbyggnad som kommer att ha ett skal som ska likna gamla Varmbadhuset från 1888. Hur kan man kalla denna förvandling för renovering? I sitt pressmeddelande använder Baltic-gruppen benämningar både i rubriken och i texten som ger ett felaktigt intryck om vad det egentligen handlar om. Vi kallar det för lurendrejeri där både Baltic-gruppen och Umeå kommun bör hållas ansvariga. 

En kommentar till “Lurendrejeri med Baltic-gruppen i Umeå”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *