Skitjord

alt

I Västerbottens-Kurirens webupplaga den 5 oktober dök ovanstående fråga upp på deras insändarsida. Länk.

var kommer skitjorden ifrån? hela veckan har lastbilar med illaluktande jord forslats till fagerliden med otäckta bilar och vatten rinner ur jorden under transporten. Hur kunde politikerna i kommunen tillåta att R-fors blev en sopstation där umeås skit skall lämpas av här, var är miljötänkandet då det gäller transporterna efter vägen och genom samhället. Är det arseniksaneringens avfall i Umeå, Hörnefors, en arbetsuppgift för miljökontoret att ta reda på. Lämna skiten i Umeå kommun

Vi har tagit kontakt med både VK och Länsstyrelsen för kommentar. Vi återkommer med mer information om det. Klicka på (Mer).

[@more@]

Så här står brevväxlingen hittills:

10 okt 2012 kl. 13:36 skrev ”Urban Zingmark”:

Hej

Här kommer ett larm i en insändare från en orolig förälder i Robertsfors. Jag har diskuterat detta med Göran Bergström, WSP Samhällsbyggnad utan att komma till någon slutsats om varifrån skitjorden kommer. Vi kan heller inte bedöma omfattningen och lagligheten för transporterna. Jag har ännu inte sett något svar från länsstyrelse eller kommun på TYCK TILL OM ROBERTSFORS. Var god respektera att ett svar bör komma på samma blogg! I alla händelser önskar jag ett svar från dig om de problem som insändaren pekar på.

11 okt 2012 kl. 17:17 skrev Langendoen Magnus:

Hej!

Vad vi känner till förekommer inga omfattande transporter av förorenade massor till fagerliden just nu. Det rör sig troligen om komposterat slam som ska användas till sluttäckning. Hälsningar Magnus Langendoen (fd. Kristensson) Enhetschef Miljöenheten Länsstyrelsen i Västerbottens län

Från: Urban Zingmark. Datum: 17 oktober 2012 10:18:40 Till: Langendoen Magnus

Hej igen
Vilket innehåll har ”komposterat slam”? Finns analyser gjorda? Jag behöver också veta om detta är tillåtet att föra in på Fagerliden. Ert svar behövs OMGÅENDE, senast den 22 oktober.

Hej
Benämningarna har varierat under åren. När jag råkade upptäcka att otillåtna transporter pågick från Dåva till Fagerliden, då användes lst, RagnSells och de ovetande åkarna benämningen ”kompostjord”. Detta verbala kuppförsök gjorde inte intryck på mig. ”Kompostjord” lät inte trovärdigt varför jag som bekant anmälde transporterna till länsstyrelsen. Nu har folkmun genom insändaren i VK gett oss ”skitjord”.

Vilket innehåll har den nya varianten ”komposterat slam”? Och är inte detta förorenade massor?
Urban Zingmark

Behöver det ta 14 dagar innan VK lyfter frågan? RagnSells svarar på frågan från signaturen ”mina barns framtid” i dagens VK. Frågan kom den 5 oktober på bloggen ”Tyck till om Robertsfors” och först den 18 oktober uppmärksammar VK:s lokalreporter den livliga debatten som pågått under två veckor tid.

När VK väl tar upp frågan vänder man sig till RagnSells som förklarar att det det rör sig om ”ren jord”. Uppgiften kontrolleras inte hos Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet och har därmed ansvaret att verksamheten följer den miljödom med slutliga villkor som beslutats av Mark- och miljödomstolen vid Umeå Tingsrätt. Nu väntar vi på ytterligare svar från Länsstyrelsen. Sedan får vi se om och när VK vill ge korrekt information baserad på miljökemi och jordanalys som är ett måste i dessa sammanhang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *