Lästips: Ethique animale

bokenSå här presenteras boken på Amazon:

Les animaux ont-ils des droits ? Avons-nous des devoirs envers eux ? Dans quelle mesure peut-on les tuer pour se nourrir, se divertir, faire de la recherche, enseigner, faire la guerre ? En quoi l élevage industriel est-il pro¬blématique ? Pourquoi le foie gras est-il interdit dans certains États ? Quels sont les enjeux éthiques des animaux transgéniques ? Faut-il abolir la corrida, la chasse aux phoques, l utilisation d animaux sauvages dans les cirques ? Voici quelques-unes des questions soulevées par l évolution des rapports entre l homme et l animal.L éthique animale est l étude du statut moral des animaux, c est-à-dire de la responsabilité des hommes à leur égard. Pour la première fois dans le monde francophone, cette discipline d origine anglo-saxonne est introduite dans un style clair et pédagogique, dans une perspective interdisciplinaire, à la fois théorique et pratique, qui s adresse autant aux étudiants et aux chercheurs qu aux professionnels de la protection animale et au grand public.

Eftersom vi i allmänhet sätter det engelska språket främst av främmande språk riskerar vi att tappa kontakt med kulturer där andra språk dominerar. Utvecklingen inom djurrätt och djuretik har nått långt sedan 1970-talet i engelsktalande länder, USA och England. Då kom ”Animal liberation” av Peter Singer som kommit att framstå som kanon av en av de största filosoferna i västvärlden. Utvecklingen går mycket långsamti Frankrike. Tack vare franskkanadensaren Vilmer har de fransktalande fått tillgång till en kvalificerad behandling av ämnet.

För alla intresserade i många länder kan denna bok bli banbrytande. Ett skäl är att Frankrike av tradition har haft en sådan framskjuten positioninom gastronomin med det franska köket. Både Vilmer och Singer konstaterar att motståndet till vegetarianism, djurrätt och djuretik har varit kompakt i Frankrike. Gåslever, foie gras, har blivit en symbolfråga för både bevararna av det franska köket och anhängarna till djurrätt. På care2.com drivs en internationell kampanj mot foie gras.

Säkramiljön stöder denna kampanj. Det finns emellertid en fara med kampanjen om den drar uppmärksamhet från annat omfattande djurplågeri. Kampanjen attraherar många kategorier, även de som söker alibi för att behålla sina vanor och att konsumera kött som produceras med stort lidande för djuren.

För att få både fokus och panorama på djurplågeriet i världen kan man läsa Vilmers bok med förord av Singer. Vilmer är både jurist och filosof som lyckas mycket väl att göra frågorna om djuretik tillgängliga. En översättning av boken till svenska välkomnas!

På en resa i september till staden Hyères – en av de mest traditionstyngda platserna vid Frankrikes medelhavskust – tvingades vi konstatera att mångarestauranger fortfarande hade foie gras på menyn. Inte en enda restaurang av de tiotals vi besökt i staden kunde erbjuda en helvegetarisk huvudrätt. I staden Frejus, några mil österut, ger man fortfarande tjurfäktning la corrida trots omfattande protester. Brigitte Bardot i lokaltidningen den 21 september: ”Nous sommes des dizaines de millions à hurler notre colère.

PS: Ett sätt att kombinera sina intressen är att läsa boken på franska och att förkovra sig i djuretik. Lägg därtill en resa till Frankrike och agitera på plats!

En kommentar till “Lästips: Ethique animale”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *